Hvis du ikke kan finde på en god forklaring på, hvorfor du køber flasker i dyre domme, drikker i sengen eller i øvrigt beskæftiger dig med emnet, er der måske et par hints her.
Donald Urquhart (fra Lars Thomsens bog, Whiskybogen, 2007)
1. Fordi man er glad
2. Fordi man er trist til mode
3. Fordi man har noget at fejre
4. Fordi man ikke har noget at fejre
5. Fordi man føler si frisk og klar til det hele
6. Fordi man føler sig træt og uoplagt
7. Fordi vejret er godt
8. Fordi vejret er dårligt
9. Fordi man snart skal i seng
10. Fordi man lige er stået op
11. Fordi man skal til at muntre sig med en pige
12. Fordi man lige har muntret sig med en pige
13. Fordi man snart skal spise
14. Fordi man lige har spist noget godt
15. Fordi det får god mad til at smage bedre
16. Fordi man får en ven på besøg
17. Fordi man har en god ven på besøg
18. Fordi man lige har haft en god ven på besøg
19. Fordi man er nødt til at tale med én, man ikke kan lide
20. Fordi man lige har talt men én, man ikke kan lide
21. For at være sikker på, at den ikke er blevet dårlig
22. For at være sikker på, at den er god nok til den næste gæst
23. Fordi fiskeriet har været godt
24. Fordi jagten har været god
25. Fordi høsten har været god
Donald måtte dog hårdt presset indrømme, at han ind i mellem også havde taget en whisky, eller for den sags skyld mere end én, fordi det ganske enkelt smagte godt. Og så var der den gang, hvor han havde været nødt til at tage et par stykker for at berolige nerverne, men der havde han også lige set Loch Ness-uhyret for første gang i sit liv”.
Nils Thorsen bragt i Politiken d. 22. december 2002
Flaskernes gyldne konge. Den skotske maltwhisky, og Talisker 10 år i særdeleshed – Hvordan smagte de så de dyre dråber?
Som en lavine af smag. En revolution. At finde sin egen maltwhisky er som at finde hjem. I munden.
Først var det en snerren på tungen. En sød snerren, der brændte sig varm i en plet midtpå. Så rejste den sig mod ganen, ganske langsomt, den varme eftersmag af tovværk, tørv og tjære. Et rum havde åbnet sig. I munden. Med gange og gemakker, kroge og kamre. Og smagen blev ved med at udvikle sig. Nyt kom til, andet klingede ud. Alt sammen på forunderlig vis afstemt og afrundet.
Så åndede jeg ud. Gennem næsen. Og der var den, smagen af røg, der blev hængende, mens alle de andre toner klingede af, lige så langsomt som et symfoniorkester anbragt på en tømmerflåde, der langsomt glider bort i mørket.
Nu hører jeg ellers ikke til dem, der forstår at værdsætte livets mere subtile sanselige oplevelser. Finere madlavning forekommer mig i bund og grund skabagtig. Og – da jeg ikke selv får stor fornøjelse af det – som de middelaldrenes højrøstede erstatning for sex. Muslinger er ulækre, synes jeg. Østers smager af snot. Og cognac, rødvin og andre forædlede fornøjelser sætter sig altid større spor i min følelse af at være anderledes end på min tunge.
Men det her …
Sådan ville rav se ud, hvis det var flydende. Sådan ville et stormvejr på havet smage, hvis det blev hældt på flaske. Al den oplevelse pakket ned i en enkelt mundfuld. Al den omhu, der folder sig ud som musik på tungen. Og mere end noget andet den stilhed, det kræver at høre alle tonerne. At sidde og lukke alt andet ude. Og lytte med munden.
Eftersmagen, kan jeg tilføje, er som ekkoet i en katedral. Og et ulmende bål af gløder, der langsomt dør hen.
Kun med Talisker – For kun med den går det hele op i en større helhed på tungen. Kun i dens gyldne tørvesmag bærer alle smagens faser ved til det samme, store bål og rejser sig til slut på tungen, forvandler sig til en hvælving under ganen og lister ud gennem næsen i et enkelt suk af røg.
Den irske forfatter Brendan Behan (MetroExpress)
Whisky er god mod slangebid, derfor må den aldrig savnes i et soveværelse.
Raphael Holinshed, Chronicles – år 1577 (kilde til William Shakespeares)
Når Whisky indtages moderat, standser den flegma, letter sindet, opildner sjælen, helbreder vattersot, knuser sten, fjerner grus, blæser tarmluft væk, beskytter øjnene mod at blive blændet, tungen mod at læspe, tænderne mod at klapre, halsen mod at ralle, luftrøret mod at tilstoppes, maven mod at rumstere, hjertet mod at svulme op, hænderne mod at skælve, senerne mod at krympe, årerne mod at smuldre, maven mod at blive udblødt og sandelig er det en overlegen drik, hvis den indtages ordentligt.
Charles MacLean vedr. Port Ellen
Port Ellen fra Islay er uimodståelig: Medium gylden farve med en vild næse, stram som brændende tørv med spor af sved, urin og rådnende frugt. Smagen er utrolig lækker, kraftig sød krydret og udsøgt med en lang, røget eftersmag. En klassiker af sin art, som vil appellere til gastronomiske masochister.
Michael Jackson
Nogle former for spiritus er forsagte og tilbageholdende, mens andre har behov for at forklæde sig. Whisky er derimod frimodig og stolt. Der findes spiritus af så formålsløs en oprindelse, at de må destilleres til næsten åndenød, drives frem til en farveløs, smagløs væske, der i den vestlige verden kaldes for vodka.
Det duer kun til folk, der lider af smagsskræk, en af vor tids store lidelser, Vestlig vodka duer kun til at blive druknet i frugtjuice.
Whisky er i kraft af sin ædelhed, sin dybde, sit format og sin kompleksitet en glæde for mænd og kvinder, som kan lide ordentlige drikkevarer og god mad. Det duer ikke til mennesker, der er bange for deres egen skygge.
De skotske single malts er de reneste af alle spirituosa og er mere end nogen anden et produkt af deres omgivelser. Af samme grund er de også nogle af de mest forskellige. En skærper appetitten før middagen, en anden hjælper på fordøjelsen, en passer til at følge med rundt på en golfbane, en anden foretrækker en bog ved sengetid. Ingen anden spiritus har så stor spredning i sin karakter.
Der findes naturligvis dem, som udelukkende holder sig til det ene eller det andet mærke. Men en gane, der tvinges til den slags monotoni, vil før eller senere blive drevet til druk. Den største glæde kommer med udforskning og mødet med nye mærker.
Maltwhiskyelskere ynder at udforske, sammenligne og samle. Da der stadig kommer nye aftapninger til, er det en fornøjelse uden ende.
Michael Jackson vedr. finish (eftersmag)
Finishen er et crescendo, fulgt af en række ekkoer. Når jeg forlader flasken, vil jeg gerne kunne fløjte dens melodi.
Henning O. Strit, 1974
WHISKY:
Føde og væde på en gang,
stimulans og medicin,
giver mod, styrke og udholdenhed,
varmer krop og sjæl og smager godt.
Ingen anden drik på jorden
har alle disse egenskaber på en gang.
Johnny Carson
Lykken er en rød bøf, en flaske whisky og en hund, der kan spise bøffen.